Cum va arăta Piața Unirii după REABILITARE. ANPM: Lucrările nu vor afecta mediul

Cum va arăta Piața Unirii după REABILITARE. ANPM: Lucrările nu vor afecta mediul
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 12/11/2024, 19:16

Consolidarea şi reabilitarea planşeului din Piaţa Unirii, București, se vor desfăşura fără impact asupra mediului, au transmis, marţi, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Proiectul propune o intervenţie etapizată, constând în desfacerea completă şi refacerea, într-o soluţie nouă, a structurii de rezistenţă, conform expertizei tehnice, înlocuirea rosturilor de dilataţie, refacerea hidroizolaţiilor şi a sistemului de drenare şi de scurgere a apelor, refacerea sistemului rutier şi a spaţiilor verzi, comunică newsin.ro.

”Lucrările de consolidare şi reabilitare a planşeului din Piaţa Unirii se vor desfăşura fără impact asupra mediului, conform Deciziei etapei de încadrare emise, azi, de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti (APM), ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică. Documentul a fost semnat de Directorul executiv al agenţiei, Simona Aldea, la sediul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM)”, a transmis, marţi, ANPM, într-un comunicat de presă.

Zona va fi reconfigurată

Preşedintele instituţiei, Laurenţiu Alexandru Păştinaru, a precizat că soluţia vine cu îmbunătăţirea aspectului arhitectural şi microclimatului din zonă.

”Conform documentaţiei care a stat la baza solicitării de emitere a acordului de mediu, adresată de Administraţia Străzilor Bucureşti, din subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, prin Primăria Sectorului 4, soluţia vine cu îmbunătăţirea aspectului arhitectural şi microclimatului din zonă, prin prezenţa unei suprafeţe suplimentare de apă pe zonele unde albia râului Dâmboviţa va fi reamenajată”, a afirmat preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Potrivit datelor transmise de instituţia citată, Proiectul ”Regenerarea spaţiilor publice în zona Piaţa Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a planşeului de acoperire a Râului Dâmboviţa în Piaţa Unirii”, avizat de APM Bucureşti, propune o intervenţie etapizată, constând în desfacerea completă şi refacerea, într-o soluţie nouă, a structurii de rezistenţă, conform expertizei tehnice, înlocuirea rosturilor de dilataţie, refacerea hidroizolaţiilor şi a sistemului de drenare şi de scurgere a apelor, refacerea sistemului rutier şi a spaţiilor verzi.

Conform aceleiaşi documentaţii, durata de viaţă a structurii în această soluţie va fi de 100 de ani, cu condiţia efectuării la timp a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii.

Reabilitare în patru etape

Proiectul va avea în vedere etapizarea execuţiei în patru etape distincte successive, pentru a asigura funcţionalitatea şi a afecta cât mai puţin traficul auto şi pietonal în zona Piaţa Unirii, astfel încât lucrările să nu afecteze spaţiile de acces, staţiile sau galeriile de metrou existente în subteran, a afirmat directorul executiv al APM Bucureşti, Simona Aldea.

Lucrările prevăzute în proiect constau în:

  • desfacerea straturilor rutiere, umpluturile de pământ din zona parcului Unirii, pavaje decorative, bazine de apă, hidroizolaţii şi rosturi existente până la structura de rezistenţă;
  • transplantarea (pe cât posibil), dar şi defrişarea arborilor din zona parcului Unirii;
  • demolarea completă a planşeului existent până la nivelul terenului pentru culee şi până la nivelul albiei pentru pile;
  • demolarea podurilor boltite din beton înglobate în planşeu (Călăraşi şi Şerban Vodă);
  • înlocuirea structurii existente cu o structură nouă, modernă şi performantă, care să răspundă tuturor cerinţelor de trafic, fiabilităţii şi capacităţii de tranzit a debitelor de pe râul Dâmboviţa.

Durata de execuție, doi ani

Lucrările aferente planşeului, care ar urma să se desfăşoare pe parcursul a 24 de luni, vor urmări şi mărirea capacităţii de tranzitare a apelor faţă de situaţia actuală, realizarea unei platforme în vederea asigurării lucrărilor de întreţinere, menţinerea căminului de la nivelul carosabilului sau realizarea unuia nou pentru acces la sifoane, în zona parcului, se mai arată în comunicatul citat.

Suprafaţa de intervenţie va fi de 69.480 mp  din care  suprafaţa de spaţiu verde afectată va fi de 36.744 mp, iar aceasta va fi reamenajată în totalitate.

Potrivit specialiştilor, pentru protecţia antizgomot, ”amplasarea unor construcţii provizorii ale şantierului se va face în aşa fel încât să constituie ecrane între şantier şi zonele riverane, se vor utiliza panouri fonoabsorbante  în vecinătatea locuinţelor”.

”De asemenea, în vederea limitării disconfortului creat de praful provenit din excavaţii, se vor utiliza materiale (folie de plastic, plasă, etc.), pentru acoperirea pământului excavat, până la reutilizarea sau transportarea lui, după caz”, a mai transmis ANPM.

Citiți și: Un nou pasaj pietonal se va construi la metrou, între Unirii 1 și Unirii 2: Va fi paralel cu actualul tunel de corespondență, care e foarte aglomerat

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Domnul Toată Lumea” sau cei 50 de bărbați care au violat-o pe Gisele Pelicot. Cine...
Nu e o glumă! Cât costă să petreci Revelionul 2025 în hotelul Simonei Halep din...
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
O româncă a aflat că e căutată de 9 ani în Belgia, când a solicitat...
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up...
Trump a anunțat că o pune pe fosta logodnică a fiului său ambasadoare în Grecia....
Ce condiții pune Daniel David pentru a candida la președinție VIDEO
Cristina Cioran, însărcinată pentru a doua oară cu Alex Dobrescu. Primele ei declarații + poza...
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E...
Permisul Internaţional de Conducere poate fi luat de 25 de ori mai ieftin. Puţini şoferi...
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
Cât costă o clătită la Târgul de Crăciun de la Craiova. Internauții au reacționat imediat...
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Eduard Hellvig: Discuţiile despre formarea noului Guvern trebuie să fie mai ales despre oameni şi...
Premieră în astronomie! Imaginea din Cosmos care A ULUIT cercetătorii
Obligatoriu pentru românii de la bloc sau la casă. Ce trebuie să facă toți cei...
Creșterea salariului minim. Contractele care se modifică de la 1 ianuarie 2025
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Încep negocierile pentru formarea noului Guvern. Cine va fi premier până la alegerea viitorului președinte
VIDEO Maria Dragomiroiu, despre zilele din adolescență în care vindea țuica făcută de tatăl ei....
Jim Carrey revine în lumea filmului după ce anunțase că se retrage: „Am nevoie de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, scuze deranjul, sunt soțul fostei tale neveste şi vreau să...
Europa „îngheață” cererile de azil făcute de sirieni după căderea regimului Assad